септична яма

Почистване на септични ями

Септичните ями са резервоари, които могат да бъдат свързани към водопроводната система на дома. Те често се използват в селските райони, където обществените канализационни линии не са инсталирани. Ако имате септична яма, не забравяйте да поддържате почистването на резервоара, като го изпомпвате редовно. Ето какво трябва да знаете за поддържането и почистването на септични ями.

Защо е необходимо да почистваме септичните ями

Когато използваме вода у дома, било то за да пуснем казанчето на тоалетната, да вземем душ, да измием чиниите или да пуснем пералня, използваната вода се транспортира до септичния резервоар. Той е проектиран така, че течностите да се оттичат, но по-тежките отпадъци потъват на дъното и остават. Тъй, като отпадъците започват да се разлагат, те се превръщат в неприятен слузест материал. Изпомпването на този материал, ще позволи на вашата септична яма да функционира правилно и да не създава проблеми и неприятни миризми.

Можем ли сами да почистим септична яма

Технически погледнато, можем сами да почистим септична яма, но професионалистите не препоръчват да го правим. Почистването на септична яма е труден и неприятен процес и ако не е извършен както трябва, можем да повредим резервоара. Ако все пак решите сами да се заемете с тази неприятна дейности, то ще имате нужда от помпа, маркучи и тръби.
Един по-лесен начин за почистване на септична яма без наличието на професионалист, е като използвате бактерии, които ще се погрижат утайката да се разгради сама и да предотврати появата на неприятна миризма. Използвайки този вариант обаче, трябва да предпазите нахлуването на каквито и да било химикали, тъй като те ще убият бактериите.

Колко често се почиства септична яма

Различни фактори влияят върху честотата на почистване на септичната яма – нейният размер, размера на дома ви, броя на живущите в него, количеството отпадъци, които се изхвърлят ежедневно. За да избегнете бъдещи проблеми с нея, ви съветваме периодично да използвате професионално мнение за състоянието на вашата септична яма.

Кога имам нужда от професионалист за почистване на септична яма

Масово хората подценяват тази процедура, дори и при наличието на проблем те продължават да отлагат търсенето на професионалист за почистване на септична яма, докато не дойде момента, в който не им остава друг избор. Ако забележите, че водата започва все по-бавно да се изпомпва от сифона в банята, от мивката, то това определено е показателно, за наличието на проблем. Друг признак за наличието на проблем е появата на неприятна миризма. Тези миризми могат да се усетят в двора и да миришат от тръбите на вашия дом.
Ако сте инсталирали септична яма около дома си, правилното поддържане на системата е от съществено значение за гарантиране, че резервоарът остава ефективен при пречистването на отпадъчните води, които текат от дома ви. Въпреки, че някои аспекти на поддръжката могат да бъдат извършени без помощ, силно се препоръчва да се свържете с професионалист при наличието на по-сериозен проблем.