масив и MDF

Основните характеристики на мебели от масив и мебели от MDF

Още от преди много години, дървото е бил избраният материал за производство на мебели. С течение на времето обаче, индустрията промени малко нещата, като създаде материали, алтернативни на дървото.

В настоящата статия ще научите малко повече за мебелите от масив и мебелите от MDF, както и кои са техните плюсове и минуси.

Характеристики на мебели от MDF

Още с появата си на пазара MDF, като нововъзникнал продукт беше по-слабо издръжлив спрямо мебелите от масив. Въпреки това, той беше развит и бързо достигна етап, в който мебелите от MDF спечелиха производителите, благодарение на подобрената здравина, устойчивост и най-вече с ниската си цена.

MDF като материал се състои от рециклирани дървени остатъци и лепило. Здравината и устойчивостта се определя от размера на плоскостта, консистенцията и вида на лепилото.

Мебелите от MDF крият в себе си редица предимства. Като за начало те трудно могат да се огънат и напукат. Въпреки, че MDF на практика е изработен от дърво, неговата структура е коренно различна. Те са изключително достъпни и лесни за доставка. Много видове мебели от MDF предлагат допълнителна влагоустойчивост, която го превръща в топ избор при обзавеждане на куни.

Освен плюсове, мебелите от MDF крият в себе си и недостатъци. При проявен дефект, мебелите от масив могат лесно да се шлайфат, за да се заличи дефекта. Но при мебелите от MDF въпроса стои по друг начин. Следващият минус е в това, че MDF тежи повече в сравнение с дървото. Имайте предвид, че MDF не може да издържи прекалено голямо тегло, тъй като има възможност да се огъне.

Характеристики на мебели от масив

Мебелите от масив са изключително здрави и издръжливи. А споменавайки за подръжката, от която се нуждаят, тя е слаба, достатъчно е периодично да почиствате със специализиран препарат за дърво.

Една от най-големите причини поради, които мебелите от масивна дървесина са сред най-предпочитаните в света е в тяхната уникалност – цвят и текстура. Много по-лесно можете да вдъхнете нов живот на старите мебели от масив, като използвате единствено четка, боя и шлайф машина в сравнение с мебелите от MDF. Мебелите от масивна дървесина имат по-висока стойност, което се дължи на разходите за материал и дървообработване, особено, когато става дума за ръчно изработени бутикови мебели от масивна дървесина.

Двата материала крият в себе си редица позитивни и негативни характеристики. В зависимост от продукта, който желаете, трябва внимателно да се прецени кой от двата материала е по-подходящ за вашите цели. А защо не направите комбинация от двата?…