ламиниран паркет

Как се реди ламиниран паркет

Ламинираният паркет е изключително популярен при избора на подова настилка за дома или за офиса. Цената му е достъпна и предлага изключително широка гама от различни дизайни имитиращи дървен материал или камък. Монтажът на ламинирания паркет прилича на съставяне на голям пъзел и не би трябвало да отнема повече от един ден за почти всяка стая. Представяме ви няколко съвета за това как се реди ламиниран паркет.
Както при всяко едно начинания и при реденето на ламиниран паркет е необходима предварителна подготовка. Подготовката се състои в това, да се сдобиете с необходимите материали и инструменти.

Подготовка на основата за ламиниран паркет

След като имате вече всичко необходимо, трябва да пристъпите към подготовка на основата за полагане на ламиниран паркет. Препоръчително е преди да стартирате с монтажните дейности да оставите ламината в помещението, в което ще бъде монтиран за около 48 часа. Идеята е той да се климатизира към температурата и влажността и да се избегне свиване и разширяване на материала, след неговото полагане.
От първостепенно значение за качественото редене на ламиниран паркет е необходимо да подготвите перфектно основата. Тя трябва да бъде идеално равна, гладка, чиста и суха.

Монтаж на подложка за ламиниран паркет

Много важна част от процеса е монтаж на подложка за ламиниран паркет. Подобна подложка можете да закупите от почти всички специализирани магазини за ремонтни дейности. Цените им варират между 0,60лв и 10.00лв, в зависимост от качеството и дебелината на материала. Важно е да уточним, че след като положите подложката не бива да стъпвате върху нея, за да не нарушите целостта ѝ. Преди да преминете към следващата стъпка, ви съветваме да подредите тестово една част, за да добиете представа как ще изглежда и дали ще ви хареса.

редене на ламиниран паркет

Редене на ламиниран паркет

полагане на ламинат

След, като сте положили подложката е време да пристъпите към самото редене на ламиниран паркет. Препоръчваме ви да редите дъските, така че да са успоредни на дългата стена в стаята. Редувайте цяла плоскост с половин плоскост, за да постигнете желания ефект. За по-лесен монтаж използвайте гумен чук, с който да набутвате дъските максимално плътно една до друга.

След, като приключите с реденето на ламиниран паркет трябва да преминете към финалните щрихи. Отстранете всички помощни елементи от помещението. Нанесете силиконов уплътнител между паркета и стената, остава ви да поставите первазите и всичко е готово.