порта за двор

ИЗБОР НА ПОРТА ЗА ДВОР

Собствениците на къщи разбират колко е важно домът им да бъде сигурен и защитен, а портите за двор играят важна роля за осигуряване на тази сигурност. Днес на пазара има огромен избор от дворни порти, което значително усложнява избора им. Когато избирате порта за двор е необходимо да вземете под внимание не само индивидуалния ѝ дизайн, но и дали този дизайн ще подхожда на цялостния екстериор. Също така е важно да се обърне внимание на материала, от който е направена портата, от това ще зависи тяхната надеждност и експлоатационен живот.

Видове порти за двор

Основните видове порти за двор са дървени, метални, изработени от ковано желязо и механични.
В повечето случаи дворната порта се явява и гаражна врата, така че освен нейния дизайн трябва да помислите и удобството, което ще ви донесе. Друга важна точка върху, която трябва да помислите е дали предпочитате минувачите да виждат какво се случва в двора ви или тотално да възпрепятствате техните погледи, като изберете висока и плътна дворна порта. Вторият избор гарантирано ще ви донесе усещане за сигурност и спокойствие. Но и решетъчните дворни порти ще ви дадат сигурността, от която се нуждаете. Те също крият в себе си предимства, като най-голямото сред тях е по-ниската цена. Също така за техния монтаж не се изисква супер здрава основа, тъй като те тежат по-малко от останалите.
Често се срещат и комбинирани дворни врати, при които долната част е изградена от плътен здрав материал, а горната е под формата на решетка или мрежа. В зависимост от желанията на собственика, горната част може да бъде с интересен и нестандартен дизайн, който да компенсира долната скучна половина. Дворните порти от този тип са чудесен избор и в повечето случаи изглеждат хармонично с всякакъв тип ограда.

почистване на двор
почистване на дворове 480

Дворни порти според метода на отваряне

Дворните порти освен според дизайна и материала, се различават и според метода на отваряне. Тук основните видове са люлеещи, плъзгащи и повдигащи.
Люлеещите дворни врати са най-популярни заради метода на отваряне. Механизмът им е прост и следователно надежден. Те са удобни за използване, не изискват специални грижи, а цената за такива модели е ниска. Има дизайни с една голяма и друга по-малка врата, която се използва като входна врата. От една страна, тази опция е удобна, но от друга страна, второто платно ще изпитва тежки натоварвания от вятъра и опората от тежестта. С течение на времето може да настъпи изкривяване на платното от тежестта. Предимството в това изпълнение е, че само голямо крило може да бъде оборудвано с електрическо задвижване за отваряне.
Основната причина за избора на плъзгаща дворна врата е липсата на място за отваряне на крилото. Но плъзгащите се врати също се нуждаят от пространство при отваряне, по посока на връщането. Подобни дворни врати не се препоръчва да се инсталират в тесни области.
Сгъваемите или повдигащите дворни порти се състоят от няколко секции. В зависимост от броя им те могат да бъдат разделени на клапи под формата на акордеон. Поради сложността на дизайна и не надеждността, те се инсталират изключително рядко.