дървена подова настилка

Дървена подова настилка – предимства и недостатъци

Подовете изградени от дървена подова настилка определено са много красиви и имат редица предимства, но разбира се като всяко едно нещо имат и недостатъци. Важно е да вземете предвид както предимствата, така и недостатъците, преди да изберете вашата персонализирана дървена подова настилка. Днес избрахме да споделим с вас кои са най-важните предимства и недостатъци, необходими за бързото и рентабилно взимане на решение.

Предимства на дървена подова настилка

Дървените подови настилки се почистват сравнително лесно. Използвайки прахосмукачка два-три пъти седмично, като от време на време полирате или почиствате с препарат за почистване на пода. Въпреки, че масивната дървесина не е водоустойчива, ако излеете течност върху нея, тя няма да я попие веднага. Но ако реагирате максимално бързо няма да има и следа това разливане.
Сред най-големите предимства на дървената подова настилка е елегантния и уютен вид, който придава на помещението. Дървената подова настилка изглежда невероятно почти навсякъде и се предлага в голямо разнообразие от покрития. Ето защо те винаги са част от модните тенденции без значение от годината.
Дървените подови настилки са изключително трайни. Макар, че са склонни към износване и изкривяване с течение на времето, с правилна поддръжка и грижа, практически може да издържи почти цял живот. Ето защо има някои домове, които са на повече от сто години, но все още имат оригинални дървени подови настилки, които изглеждат страхотно.

Недостатъци на дървена подова настилка

Когато дървената подова настилка е подложена на чести проблеми с влагата, това може да доведе до образуването на пукнатини и разграждане на лепилото, което означава, че подовата настилка има място за движение и триене, като това най-често води до неприятно скърцане.
Дървената подова настилка, изложена на пряка слънчева светлина, обикновено потъмнява поради процеса на окисляване. Това най-често се случва през първите няколко години след монтажа. Можете да избегнете този проблем, като използвате плътни завеси през слънчевите дни, а в комбинация с килим – проблемът с окисляването ще ви подмине.
Дървото е естествен материал и макар не живо вече, то продължава да реагира на влиянията на околната среда, дори и след монтажа му. Ако дъските абсорбират наличната влага, това може да доведе до подуване и дъските да започнат да се натискат една друга.
В общи линии, почти всички недостатъци на дървените подови настилки са причинени от образуването и наличието на влага. Но това не трябва да ви спира. С правилна и навременна поддръжка, гарантирано дървената подова настилка ще ви радва дълги години.