сауна

Домашна сауна – съвети и идеи

Историята на сауните е малко мътна, но в общи линии се смята, че са измислени от финландците преди повече от 2000 години с цел къпане и затопляне в студените зимни дни. Превъртайки събитията днес, сауните са изключително популярни и предпочитани, когато говорим за спа процедури и релаксация. Инсталирането на домашна сауна, чисто технически е по-лесно от инсталирането на душ или вана, тъй като не се изисква водопровод, но поглеждайки от финансова гледна точка, нещата стоя по друг начин. Представяме ви няколко съвети и идеи за изграждане на домашна сауна.

Подходяща стая за домашна сауна

Чудейки се коя е най-подходящата стая за домашна сауна, професионалистите твърдят следното: дълги и тесни стаи, малки и квадратни помещения и мазета и тавани със скосени тавани са най-подходящи за домашна сауна. Препоръчваме ви, ако имате избор да изберете помещение, което ще бъде в близост до банята.
След, като сте избрали стаята, която ще превърнете в сауна е ред да помислите дали ще изберете да закупите готова сауна или сауна по поръчка, а ако се чувствате компетентни в ремонтните дейности, защо да не си я направите сами.

Подходящи материали за сауна

Не всички строителни материали са подходящи за изграждането на сауна вкъщи. Сред най-честия и предпочитан избор е кедърът. Той има приятен аромат, устойчив е на гниене и не абсорбира излишната топлина. Но можете и да заложите на бук и смърч, които също са подходящи за направата на сауна.

Източник на топлина за домашна сауна

Изборът на източник на топлина за домашна сауна е от огромно значение за качеството ѝ. Различните източници на топлина ще имат различни инсталационни и експлоатационни разходи, свързани с тях. Електрическите или дървесни източници на топлина с камъни са по-традиционните начини за отопление на сауна. Но има и по-модерни опции, които позволяват ефективни и точни температурни настройки, които се използват в инфрачервените сауни.

къртене
къртене 480

Ползи на сауната

Сауните имат толкова много ползи, че могат да се усетят само за няколко минути. Повишаването на телесната температура ще ви накара да изглеждате и да се чувствате по-добре, защото увеличава пулса до темпото на лек джогинг и циркулира кръвния поток, което помага за изгарянето на калории, като ви кара да се чувствате фантастично. Обобщено, ползите на сауната са: намалява стреса, детоксикира тялото, води до слабеене, увеличава енергията, може да предотврати Алцхаймер и деменция, подобрява кожата, засилва имунната система, подобрява белодробната функция, помага за съня и много много други.

Домашна сауна цена

Цената за изграждане на домашна сауна е много относителна. Варира в широки граници спрямо това какво и как желаете, в какви размери, от какви материали и т.н.. В общи линии цените за нагреватители за домашни сауни стартират от 450лв. (възможно най-бюджетен вариант), като в допълнение цените за вулканични камъни започват от 40лв.. А ако желаете цялостно изграждане на сауна – цените започват от 3600лв.

Правилно използване на сауна

Винаги си взимайте душ, преди да влезете в сауната . По този начин ще премахнете праха и мръсотията от кожата си и ще позволите на топлината да премине плавно до всяка пора в тялото ви. За да извлечете максимума от сауната си, постойте в нея за около 20 минути, вземете студен душ или вана и се върнете обратно след това.