вътрешна и външна изолация

Вътрешна и външна топлоизолация – предимства и недостатъци

Изграждането на вътрешна и външна топлоизолация на дадена сграда или помещение е доказана практика по време на тяхното изграждане. Но разбра се, както всяко едно твърдение и тук има две страни. Ето защо днес решихме да споделим с вас кои са основните предимства и недостатъци при полагане на вътрешна и външна топлоизолация.

Вътрешна изолация

Вътрешна изолация - предимства

Преди да изолирате стените на дома ви отвътре, е необходимо да проучите всички предимства и недостатъци на този метод за топлоизолация. Това ще помогне да се избегнат различни проблеми, които могат да възникнат по време на работата или след нейното приключване. Вътрешната изолация крие в себе си редица предимства. Едно от тях е, е че можете да изолирате дадено помещение или сграда по всяко едно време от годината, независимо какви са температурите и времето навън, както и това, че по време на монтажа не е необходимо да се строи високо скеле. Вътрешната изолация може значително да подобри топлоизолационните свойства на стената. Още едно много важно предимство е че, вътрешната изолация може да се приложи на всяко едно помещение, а в допълнение има и шумоизолиращо действие. Нейният монтаж е в пъти по-лесен от този на външната изолация, което е добре дошло за хората фенове на проектите „Направи си сам“.

Вътрешна изолация – недостатъци

Един от основните недостатъци на вътрешната изолация е че тя значително намалява свободната площ в помещението. Ако сте решили да положите единствено вътрешна, без външна изолация, това води риск от сериозно изстудяване на външните стени, което може да доведе до образуване на конденз. В най-лошият случай резултатът може да бъде много неприятен – образуване на плесен и мухъл и съответно поетапно се нарушава качеството на топлоизолацията, както и външния вид на помещението. Друг минус на вътрешната изолация, е че тя се полага единствено от вътрешната страна на стените, т.е. там където се кръстосват етажите остават студени зони (така нар. студени мостове).

Външна изолация

Външна изолация - предимства

Както при вътрешната, така и при външната изолация, основното предимство е топлоизолиращото им свойство. Както вече споменахме по-горе за студените мостове, при полагане на външна изолация си спестявате този проблем. Освен това предотвратява неприятния проблем с образуването на конденз. Фасадата на сградата е сериозно защитена от външните влияния, като обилни снеговалежи, дъждове, прекалено високи или ниски температури и т.н. Както вътрешната изолация действа шумоизолиращо, същото свойство притежава и външната изолация. А комбинацията между двете е възможно най-добрият избор, който можете да направите. От естетическа гледна точка външната изолация се предлага в широка гама от цветове, подходяща за всеки вкус. Благодарение на нея, фасадата на вашата сграда ще придобие чудесен и завършен външен вид.

Външна изолация – недостатъци

Говорейки за външна изолация, като единствени недостатъци можем да посочим ангажиращия и труден монтаж и сезонното ограничение, което възпира нейния монтаж в определени сезони през годината. В общи линии можем да отбележим само предимства. Тя е една от малкото строителни ремонтни дейности, които не таят в себе си минуси и недостатъци.