сваляне на тапети

Бързо и лесно сваляне на тапети

Решили сте да освежите дома си, но премахването на старите тапети ви плаши ужасно… не се бойте, в настоящата статия ви представяме няколко стъпки за бързо и лесно сваляне на тапети.

Повечето от вас, най-вероятно от много време отлагат това начинание, поради грешната представа, че това е изключително мъчителна дейност. Всъщност не е толкова трудно, колкото си мислите.

Сваляне на тапети – етапи

Първото действие, което трябва да направите е да защитите вашето пространство. Уверете се, че целостта на всички повърхности няма да бъде повредена от водата, сапуна и другите препарати, които смятате да използвате. След, като започнете процеса по сваляне на тапети, всичко ще се намокри и ще започне да лепне от лепилото за тапети, така че се погрижете внимателно за пода и дограмата.

Свалете всички контакти, вентилатори, ключове, капаци и первази. След, като се уверите, че всичко е свалено можете да пристъпите към действие. Започнете да сваляте тапета от ъгъл близо до тавана или от някой превключвател, тъй като това е мястото, което е най-податливо на отлепяне. Съветваме ви да използвате нож за замазка или шпатула, за да си помагате със свалянето. След, като успеете да отлепите парче тапет го издърпайте под ъгъл от 45 градуса, като прилагате умерен натиск. Понякога тази техника е изключително успешна, стига тапетите да са сравнително нови, но при над 15-20 годишни тапети, тази техника най-вероятно няма да свърши цялата работа.

Ако горния метод не ви е помогнал напълно, намокрете останалите налепени тапети с много гореща вода, за да омекотите тапета и лепило. Оставете да подейства около 15мин. Понякога е необходимо тази процедура да се направи няколко пъти. След, което с помощта на ножа или шпатулата започнете да отлепяте мокрите тапети. Но бъдете много внимателни, да не повредите целостта на стената под тапета.

След, като свалите тапетите от стената е време да я измиете. Това може да се осъществи с помощта на обикновена гъба за миене и вода. Имайте предвид, че е без значение колко добре сте свалили старите тапети, ако не измиете старото лепило от стените.

Надяваме, се че статията е била полезна за вас и с лекота сте се справили с това начинание.